Ce este vaccinul antigripal şi când este cazul să apelăm la el

0

Sezonul rece vine, în fiecare an, cu o avalanşă de îmbolnăviri printre care gripele provoacă foarte mari probleme. Cum ne putem feri de aceste îmbolnăviri şi mai ales cum putem evita neplăcerile provocate de boală ne învaţă medicii, care afirmă că vaccinarea antigripală este cea mai bună metodă de a evita gripa. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a reduce numărul îmbolnăvirilor de gripă şi implicit al efectelor acestora, mergând de la absenţe la şcoală sau serviciu, internări şi până la deces, în cazuri extreme.

Ca orice vaccin, vaccinul antigripal provoacă în organism anticorpi împotriva viruşilor care au fost incluşi în acesta. Specialiştii trebuie să prevadă în fiecare an cu ce tip de viruşi se vor putea confrunta şi ce tulpini vor provoca îmbolnăviri. De două ori pe an, experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii analizează date din mai multe ţări, încercând să stabilească tulpinile care vor fi predominante în sezonul respectiv iar pe baza acestora, creează vaccinul capabil să distrugă viruşii gripei.

Vaccinarea reduce vizitele la medic pe motiv de gripă, scade perioada de spitalizare a bolnavilor cronici şi protejează gravidele în perioada sarcinii şi după naştere. Scade şi riscul de a îi îmbolnăvi pe cei din jur, deci vaccinarea antigripală are beneficii şi pentru cei care nu sunt vaccinaţi.

Există vaccinuri antigripale trivalente, care protejează împotriva a trei tulpini de virus şi tetravalente, care protejează împotriva a patru virusuri gripale.

Vaccinarea se face de regulă în lunile octombrie şi noiembrie, dar poate fi făcută şi mai târziu în timpul sezonului rece. Vaccinul devine activ la două săptămâni de la administrare. Persoana care apelează la vaccin trebuie să aibă o stare bună de sănătate.

Sezonul gripei începe în luna octombrie şi ţine până în luna mai a anului viitor.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here