Mănăstirea sârbească de la Bezdin, vestită pentru moaștele Sfântului Kiril

0

Bezdin, din județul Arad, este una dintre cele cinci mănăstiri sârbești din România.

Construită ca o fortăreață, mănăstirea de la Bezdin, aflată la 36 km de Arad, trăiește în anonimat, deși are comori cum rar le mai poți găsi.  Bezdin pare a fi într-o lume ireală, cu fazani, iepuri, căprioare și mistreți care vin până la zidurile lăcașului de cult. Până în anul 2000, aici nu a existat nici măcar curent electric.

În biserică se află moaștele Sfântului Kiril, care a fost găsit îngropat în curtea mănăstirii. În urmă cu aproape 200 de ani, Kiril a luptat pentru libertate, dar a fost închis mulți ani de zile. Apoi a fost eliberat, dar a fost trimis în exil la Mănăstirea Bezdin. Pe atunci, aceasta se afla în mijlocul unei păduri, fiind aproape total izolată de lume. Kiril a fost păzit în permanență și nu a putut lua legătura cu nimeni. El nu a avut voie să discute nici măcar cu viețuitorii din mănăstire. Când a murit, a fost îngropat în curtea lăcașului de cult. În urmă cu câțiva ani, acesta a fost deshumat. Moaștele Sfântului Kiril se află în Mănăstirea de la Bezdin. Credincioșii vin și se roagă la Sfântul Kiril, care pe mulți dintre ei i-a ajutat să învingă diverse boli.

În paralel cu biserica s-a construit conacul, o clădire mare cu etaj, cu zeci de chilii. Biserica este închisă de cele trei aripi ale ansamblului mănăstirii, construite în secolul al XVIII-lea și care au adăpostit chiliile călugărilor, paraclisul, stăreția etc. În anul 1771, a avut peste 52 de încăperi. În mănăstire, în acei ani au viețuit 16 călugări. În chiliile stăreției din aripa de sud a locuit în perioada 1783-1789 arhimandritul Gherasim Adamovici, devenit apoi mitropolit de Sibiu (1789-1796), unul dintre promotorii revendicărilor românești expuse în „Supplex Libellus Valachorum”.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 1 =