Bijuterii ale Banatului Montan: Schitul Piatra Scrisă adăpostește icoana nefăcută de mână umană

0

De icoana din schitul Piatra Scrisă se leagă numeroase legende. Pictura, găsită în stâncă de către constructorii care au forat tunelul pentru linia ferată Caransebeș-Orșova, stârnește controverse. Unii susțin că ar fi nefăcută de mână omenească, alții, că ar fi fost realizată în semn de mulțumire pentru că i-a salvat pe diverși oameni, aflați în situații limită pe stâncile din zonă. Istoricii vin cu o altă variantă, cea a existenței unei peșteri în care un pustnic a pictat icoana.

Legendele de la Piatra Scrisă

De icoana de la Piatra Scrisă sunt legate mai multe legende. Istoricii sunt mai sceptici și cred că nu este exclus ca în urmă cu sute de ani, acolo să fi fost o peșteră în care să fi locuit un pustnic. Asta ar putea fi și explicația icoanei pictate direct pe stâncă. Localnicii cred că adevărul este altul și povestesc legendele care circulă în Banatul montan, legate de icoana de la Piatra Scrisă. Una dintre legende spune că un conducător de oaste creștin, urmărit de turci a căzut cu cal cu tot de pe coama unui deal până în râul Timiș. El a scăpat cu viață și a dat poruncă să se picteze pe stâncă Sfânta Treime. O altă legendă este legată tot de râu. O trăsură a transportat câțiva călători, dar s-au speriat caii. Scăpați de sub control, în disperarea celor din trăsură care își vedeau moartea cu ochii, înainte de a se prăbuși în râu, trăsura s-a înțepenit într-o stâncă. Mai târziu, locul a fost numit Piatra Scrisă, iar călătorii care au scăpat cu viață au plătit pictarea icoanei. Bătrânii susțin că un negustor de vite a fost surprins în Duminica tuturor sfinților de o furtună puternică. Speriat, omul s-a adăpostit sub o stâncă. Un fulger a despicat-o și totuși el nu a pățit nimic. Preotul din localitate l-a sfătuit pe negustor să plătească o pictură cu Sfânta Treime, ca un gest de mulțumire pentru că a fost salvat. Locuitorii din Armeniș povestesc că atunci când a fost ridicată biserica, fiul meșterului care a construit acoperișul a dorit să fixeze el crucea în vârful turnului. La început, tatăl său nu a fost de acord, dar a cedat. Băiatul s-a urcat cu crucea în mână, însă pe acoperiș a amețit, a căzut și a murit. Meșterul disperat a lăsat să se picteze icoana de la Piatra Scrisă.

Deși nu se cunoaște exact data picturii, se știe că datorită infiltraţiilor de apă în stânca unde este adăpostită icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către pictorul Moise Buru Scriitorul din Caransebeş. În anul 1929, a fost ridicată o capelă care adăpostește icoana de la Piatra Scrisă de către familia Dragomir din Slatina Mică, în amintirea fiicei lor care a murit. Un an mai târziu, Episcopia Caransebeşului a construit așezământul monahal de la Piatra Scrisă, ridicând o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă. Mănăstirea Piatra Scrisă s-a dezvoltat. Pe dealul din vecinătatea schitului, a fost construit un nou corp monahal şi o biserică. În fiecare an, în „Duminica tuturor sfinţilor”, credincioși din întreg Banatul vin în pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă.

Icoana a mutat tunelul

Mănăstirea Piatra Scrisă este unul dintre cel mai frumoase așezăminte monahale din Banatul montan de care sunt legate mai multe legende. Localnicii susțin că la construirea căii ferate Caransebeș-Orșova, la deschiderea tunelului a fost găsită o icoană care reprezenta Sfânta Treime, pictată direct în stâncă. În zonă se spune și că icoana nu ar fi făcută de mână omenească. Credincioșii i-au determinat pe constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metri înspre apus de icoană. Inginerul Mihlheisen, cel care a condus lucrările le-a făcut localnicilor pe plac. „După ce i-am spus domnului ober-inginer Mihlheisen, a luat în considerare rugarea noastră, căci la croire a încovoiat tunelul așa, că iese spre Armeniș cu 4-5 metri spre apus de icoană, ceea ce se vede și azi”, a scris Grigorie Dragomir, primarul de atunci al Armenișului. Cu toate acestea, nu se cunoaște exact vechimea picturii care a influențat viața populației din zonă. Prima mențiune documentară de la Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”, însă, se pare că așezarea ar fi mult mai veche. Unii istorici povestesc că la Armeniș se păstrează una dintre tradițiile de înmormântare de pe vremea dacilor. În noaptea dinaintea înmormântării, bătrânele din sat se adună și pleacă într-o procesiune și povestesc, cântând, întreaga viață a celui decedat.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − 6 =