Cum să conduci preventiv, pe timp de iarnă: 4 reguli

0

Adesea, șoferii tind să creadă că elementele esențiale care stau la baza siguranței în trafic sunt constituite de experiență, atenție și pricepere la șofat. Este adevărat, doar că partea tehnică poate diminua aceste atribute sau, din contră, le poate extrapola. În cazul în care autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic și este echipat corespunzător, calitățile șoferului sunt mult mai bine puse în evidență și scade riscul apariției unui eveniment rutier nefericit.

Așa se întâmplă și în cazul anvelopelor. Ele constituie un element esențial de care depinde funcționalitatea unei mașini, iar neadaptarea lor la anotimp presupune un risc crescut pentru accidente. Anvelopele de iarnă nu sunt doar o obligativitate prevăzută de Codul Rutier în vigoare, de care te-ai putea lipsi oricând. În realitate, reprezintă o măsură de precauție și de siguranță rutieră de care nu ar trebui să facă rabat niciun șofer, fie el amator sau profesionist.

Iată ce trebuie să facă șoferii pentru a fi în siguranță pe drumurile publice în sezonul rece

  1. Prima condiție este să își echipeze mașina cu anvelope corespunzătoare sezonului rece. Instructorii auto susțin că aceasta este regula de bază a unui comportament preventiv și responsabil, deoarece componența acestor anvelope oferă mașinii mai multă stabilitate și adaptabilitate la condițiile termice și de drum.

Prin urmare, poți arunca o privire pe această gamă de anvelope de iarnă de la Anvelope-oferte.ro, unde e posibil să găsești echipamentul potrivit pentru sezonul rece care ne bate la ușă.

  1. Păstrarea unei distanțe rutiere mai mari

Pe un carosabil acoperit de apa de la ploaie sau ninsoare, spațiul de frânare se extinde poate și cu câteva zeci de metri, în funcție de viteză (care ar trebui și ea diminuată conform indicatoarelor rutiere și adaptată la condițiile de drum). 

O măsură de siguranță pe care șoferii o pot lua este aceea de a menține o distanță cât mai mare față de conducătorul auto din față. Astfel, în cazul în care se impune o frânare neprevăzută, să fie suficient de mare distanța, ca să nu existe un impact din spate.

  1. Presiunea în roți e foarte importantă 

Șoferii profesioniști cunosc faptul că, indiferent de anotimp, anvelopele trebuie să fie umflate optim. Fiecare mașină are propriile sale standarde, iar șoferilor li se recomandă să le respecte întocmai, pentru a ajuta mașina să dispună de toate funcțiile sale de siguranță, în cazul în care va fi nevoie de acestea.

  1. Trusa de iarnă conține racletă, lopată, nisip, mănuşi şi lanţuri

Orice șofer responsabil are, pe timp de iarnă, o trusă specială pentru situația în care ar rămâne blocat în nămeții de zăpadă sau ar fi nevoit să traverseze o porțiune de drum înzăpezită. Pentru astfel de situații nedorite, dar care pot apărea în mod neprevăzut, singura modalitate de pregătire o constituie alcătuirea unei truse care se va dovedi a fi de mare ajutor.

Trusa conține, în mod obligatoriu, racletă, lopată, nisip, mănuşi şi lanţuri.

În concluzie, siguranța în trafic nu ține doar de abilitățile șoferului, iar participanții la trafic ar trebui să fie conștienți de faptul că orice mic detaliu necorespunzător în echiparea mașinii poate să aibă consecințe dintre cele mai neplăcute.
Sursă foto: pexels.com

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here