Clinica Nera amendată cu 80.000 lei

0

Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a amendat Clinica Nera cu 80.000 de lei. Au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale și a obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare.
După moartea cunoscutului artist Petrică Mîțu Stoian, DSP Caraș-Severin a derulat un amplu control la Clinica Nera din Sasca Montană. „Deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuiau să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18. Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP Caraș-Severin. Despre ce s-a întâmplat cu Petrică Mîțu Stoian la această clinică, explică DSP în urma controlului efectuat: „Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei «Foi de Observație Clinică Generală» (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica Nera este autorizată ca și cabinet medical în ambulatoriu. Mai mult, în fișă se menționează și «data internării», ca și cum ar fi vorba de o internare în spital, iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul. Sintetizând, potrivit organelor de control, SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați, iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD.”
Controlul DSP Caraș-Severin arată că în realitate Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate care a fost înscris în autorizația de funcționare: „În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina, dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire. Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare”
În urma controlului, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua noi controale.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here