Eveniment transfrontalier: specialiști din România și Serbia au fost instruiți pe tema colectării de probe de pe terenuri eliberate de deșeuri

0

Casa de cultură din orașul Moldova Nouă, județul Caraș Severin, a găzduit în perioada 29-31 octombrie 2020 instruirea tehnică specializată și consultanța pentru activități de eliminare a deșeurilor, organizată de SIMAR Timișoara în cadrul proiectului „Modern technologies for monitoring land covered with waste in order to restore their initial use“/„Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deșeuri pentru a restabili utilizarea lor inițială”, proiect înscris în Interreg-IPA Cross- Border Cooperation Programme Romania-Serbia, înregistrat cu codul eMS: RORS 365. Partenerii proiectului sunt SIMAR Timișoara (conducător de proiect și partener), Primăria Moldova Nouă, JKP Zrenjanin și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
Tema manifestării a fost instruire și consultanță cu privire la organizarea, colectarea eșantioanelor și evaluarea stării de sănătate a solului după eliminarea deșeurilor. Trainingul a fost efectuat de lectori specializați în domeniu și au participat specialiști din diferite arii de specialitate. În cadrul pregătirii tehnice a acestor zile, celor prezenți la instruire le-a fost prezentată legislația din UE și România pentru gestionarea și manipularea deșeurilor. De asemenea s-a dorit ca personalul să cunoască echipamentele moderne de recoltare a probelor de sol, modul de conservare și etichetare a acestora și modalitățile de a evalua starea terenurilor după eliminarea deșeurilor depozitate în mod ilegal pe acestea.
Participanții au fost instruiți cu privire la modul în care se realizează acum procedurile de prelevare de probe de sol, utilajele performante și echipamentele moderne folosite și modul în care acestea pot fi exploatate pe teren în condiții de siguranță. De asemenea, au fost pregătiți să utilizeze și chiturile mobile de testare a calității solului și a apei din zonele unde vor acționa.
Ținând cont de faptul că în cele două țări vecine, România și Serbia, menținerea unui mediu nepoluat este un deziderat comun, utilizarea unor tehnici moderne, inovatoare este necesară pentru a reabilita și a igieniza terenurile afectate de deșeuri în zona transfrontalieră. Astfel, obiectivul principal al proiectului transfrontalier este identificarea și înlăturarea deșeurilor pentru a restabili utilizarea inițială a terenului.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 19 =