Ce fac antreprenorii arădeni cu angajații pe care îi aduc din străinătate

muncitori straini constructii

Trist, dar adevărat: 90% din angajatorii arădeni care au angajați cetățeni străini nu respectă legislația. În perioada 14 – 18 noiembrie 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au participat la Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii de pe raza județului Arad respectă prevederile legale cu privire la încadrarea cetățenilor străini pe piața muncii din România.

Campania s-a derulat la nivel național, sub coordonarea Inspecției Muncii și a avut, ca de fiecare dată, un dublu rol, atât de informare cât și de control.

Angajatorilor li s-a readus în atenție că au obligația să obțină aviz de angajare de la Serviciul pentru Imigrări al Județului Arad, înainte de încheierea contractului individual de muncă și evident, înainte de primirea la muncă a cetățenilor străini non UE. Inspectorii de muncă au verificat un număr semnificativ de angajatori.

S-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată prestată de străini, dacă acestora le este garantat în plată salariului de bază minim brut pe țară precum și dacă sunt respectate dispozițiile legale care reglementează timpul de muncă și de odihnă. La 90% din angajatorii verificați au fost constatate neconformități, iar inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate. Neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse atrage răspunderea contravențională, amenzile de care sunt pasibili fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.