Undă verde pentru achiziția microbuzelor electrice pentru școlari

0

Vicepreședintele CJ Timiș, Alexandru Proteasa, a primit la Palatul Administrativ, vizita ministrului Educației, Ligia Deca, cu această ocazie marcându-se și punerea în aplicare a contractului aferent proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Timiș”.
Administrația județeană a accesat, în acest sens, o finanțare de peste 6 milioane de euro (fără TVA), respectiv 35.905.346,40 lei (cu TVA inclus), alocați prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C15 – Educație.
Fondurile care vor reveni județului vor fi folosite pentru achiziția a 27 de microbuze, dintre care 24 cu 16+1 locuri și 3 microbuze cu un număr de 8+1 locuri. Ulterior va demara și licitația pentru desemnarea furnizorului mijloacelor de transport.
Departajarea localităților care vor putea să primească noile mijloace de transport s-a făcut în urma îndeplinirii condițiilor prevăzute în Ghidul apelului.
UAT-urile care vor beneficia de aceste microbuze va trebui să respecte unele condiții, printre care capacitatea de conectare la rețeaua de curent electric în cazul în care în localitatea respectivă nu există deja o stație de încărcare funcțională și să asigure șofer cu atestat. De asemenea, ele va trebui să acopere costurile de reparații, precum și costurile de alimentare.
Proiectul vizează asigurarea mobilității școlarilor către unitățile de învățământ, în special a celor din zone defavorizate din punct de vedere al transportului, și reprezintă contribuția administrației timișene la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, conform cerințelor Uniunii Europene trasate prin Pactul Verde European, prin crearea unor rețele de transport verde în județ,
Demersul va fi completat de CJ Timiș prin participarea la celălalt program finanțat de Ministerul Mediului și destinat achizitiei de „Microbuze electrice pentru elevi”, care are un buget de 300 de milioane de lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Prin intermediul acestuia se pot cumpăra atât microbuze electrice, hibride sau alimentate GNC, cât și cumpărarea stațiilor de reîncărcare.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here