Deputatul Vasile Nagy: Asistăm la o creștere necontrolată a prețului alimentelor

0

Prețul alimentelor se află într-o creștere continuă, ceea ce afectează grav nivelul de trai al românilor. Inflația scapă de sub control iar costul coșului zilnic urcă spre niveluri din ce în ce mai greu de suportat. Confruntat cu această situație, statul nu are soluțiile pentru a păstra situația sub control. Deputatul arădean Vasile Nagy a punctat principalele probleme generate de majorarea prețurilor la alimente într-o declarație politică în Parlament.
„Deși anul 2021 a fost marcat de producții istorice la cereale, dar și de creșteri de prețuri la energie electrică, materii prime, prețurile alimentelor cresc de la o lună la alta, iar coșul de cumpărături a devenit un lux pentru cei care până acum se aflau la limita supraviețuirii. În ceea ce privește situația din anul 2022, consider că prețurile la alimente se vor ajusta o dată la două-trei luni, pe măsură ce procesatorii din industria agricolă se vor aproviziona cu materie primă. Creșterea prețurilor îngrășămintelor, afectate de creșterea prețurilor energiei, a sporit costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, punând un mare semn de întrebare pentru anul 2023. Reprezentanții industriei alimentare majorează prețurile de la o săptămână la alta. Antreprenorii nu se tem de lipsa stocurilor, ci de creșterea prețurilor. Populația, în special cei cu pensii și salarii modeste, este îngenunchiată de aceste scumpiri. Deși în mod normal prețurile ridicate ar urma să facă loc producției majorate, costul ridicat al factorilor de producție, evoluția pe plan global a pandemiei și condițiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puțin loc pentru optimism în privința revenirii la condiții de piață mai stabile. Astăzi cererea este mult mai mare ca de obicei, ceea ce pune o mare presiune pe prețuri. Prețurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflației, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar astăzi sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Cel mai grav afectate vor fi țările dependente de importuri, iar cei mai afectați vor fi oamenii săraci”, a declarat deputatul arădean Vasile Nagy. Parlamentarul a enumerat câteva din produsele cele mai afectate.
„Cel mai mult resimt creșterile de prețuri consumatorii de ulei, de cartofi și de margarină, acestea fiind alimentele cu cele mai mari scumpiri. În declarația mea politică, am punctat creșteri înregistrate la produsele de bază din dieta românilor. Din păcate, deși România nu va fi afectată de o criză a cerealelor, faptul că singura fabrică de îngrășăminte rămâne închisă ne face să constatăm că producțiile nu vor mai atinge nivelurile record din anii trecuți. Asistăm la o creștere a prețurilor la produsele alimentare care va continua și în perioada următoare. Nu vom vorbi despre o penurie de alimente, dar scumpirea le va face mai puțin accesibile pentru mulți dintre români. În aceste condiții, vom fi mult mai selectivi și, cu siguranță, spre sfârșitul anului vom constata că a scăzut și risipa alimentară. Ungaria a decis să blocheze exporturile de cereale, iar acum și Bulgaria cochetează cu această idee. România își asigură fără probleme necesarul de cereale, astfel că ceea ce se exportă nu afectează necesarul de consum intern. Prețurile produselor alimentare vor continua să crească, dar nimeni nu poate spune cu cât. Noi trebuie să ne găsim cadența în ceea ce privește asigurarea populației cu produse românești. Trebuie acordate facilități pentru producătorii români și crearea unui lanț cât mai scurt între ei și consumatori”, a mai declarat Vasile Nagy, deputat de Arad.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here