Vasile Nagy: Inflația va atinge un nivel record al ultimilor 18 ani

0

Deputatul arădean Vasile Nagy va susține o declarație în Parlamentul României pe tema „Prețurile – Inflația”. Românii se confruntă din nou cu o rată ridicată a inflației, ceea ce înseamnă pentru ei scăderea puterii de cumpărare. Evoluția prețurilor este influențată de șocurile imprevizibile cu care se confruntă economia, dar o politică monetară coerentă și anticipativă poate menține o stabilitate pe perioade mai îndelungate.
„Inflația poate fi interpretată ca un impozit disimulat pe deținerea de numerar. Cu alte cuvinte, deținătorii de numerar înregistrează o scădere în termeni reali a lichidităților deținute şi, implicit, a avuției lor financiare odată cu majorarea prețurilor, situație similară unei impozitări. Categoriile sociale cele mai sărace suferă adesea cel mai mult de pe urma inflației sau a deflației, deoarece au posibilități limitate de protecție împotriva acestora. Pentru un nivel dat al prețurilor, atunci când costurile materiilor prime, cum ar fi cotația petrolului, cresc, întreprinderile sunt constrânse să reducă numărul de angajați şi producția”, a declarat deputatul Vasile Nagy. Parlamentarul arădean arată că inflația este o măsură politică deliberată, inițiată de persoane ce recurg la ea deoarece o consideră o alternativă mai puțin rea decât șomajul. Dar, pe termen lung, inflația nu vindecă șomajul.
„O bancă centrală care controlează masa monetară şi rata dobânzii pe termen scurt deține controlul suprem asupra ratei inflației pe termen mai lung. O reacție prea agresivă din partea politicii monetare în sensul refacerii stabilității prețurilor într-o perioadă foarte scurtă riscă să fie foarte costisitoare din punct de vedere al volatilității producției şi al ocupării forței de muncă, ceea ce, pe termen lung, poate afecta şi evoluțiile prețurilor. În astfel de cazuri, este unanim recunoscut faptul că o reacție progresivă a politicii monetare este adecvată atât pentru evitarea unui grad ridicat şi inutil de volatilitate a activității economice reale, cât şi pentru menținerea stabilității prețurilor pe termen mai lung. Rata inflației era la 10,15% în luna martie, a ajuns la 13,8% în luna aprilie, este acum la 14,2% în luna mai și va creşte la 15% la jumătatea anului 2022, un nivel-record al ultimilor 18 ani. Asigurarea de fonduri care să suplimenteze veniturile familiilor sărace ar fi una dintre cele mai bune soluții pentru stabilizarea inflației. Lupta cu inflația nu are soluții miraculoase, doar rezolvări de bun simț economic”, a declarat deputatul arădean Vasile Nagy.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here