Deputatul Vasile Nagy: În timp ce alții se bâlbâie, AUR propune măsuri concrete pentru rezolvarea urgentă a crizei energiei

0

Românii sunt afectați de un val fără precedent de majorări nejustificate de tarife pentru energie electrică și gaze naturale. Pentru rezolvarea situației, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernului adoptarea unui set de măsuri rapide pentru contracararea crizei energiei care afectează grav nivelul de trai al populației și funcționarea economiei românești.
„Dincolo de contextul energetic internațional, cauza principală care a generat creșterea prețurilor la energie în România este liberalizarea făcută fără să existe condiții de piață concurențială. Din moment ce peste 80% din producția de energie este autohtonă, cea mai mare parte a ei fiind sub controlul direct al statului, iar costurile de producție nu au crescut decât în foarte mică măsură, nu există nici o justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor. Aceste prețuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetățenilor și al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităților statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis. În timp ce guvernanții se bâlbâie, fără a găsi rezolvări, AUR propune Guvernului României adoptarea de urgență a unor măsuri pentru protejarea nivelului de trai al populației și a economiei românești. Cerem revenirea imediată la prețuri reglementate în energie, plafonarea prețului final plătit de consumator, până când vor exista condiții pentru o concurență reală. ANRE poate impune un preț reglementat care să acopere costurile de producție și o marjă a profitului de o singură cifră, care să depășească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflației. Solicităm Guvernului realizarea de investiții în noi capacități de producție energetică. În loc să utilizeze resursele publice pentru diverse scheme de compensare a facturilor, este de preferat ca statul să facă investiții în obiectivele energetice noi: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, finalizarea termocentralei de la Iernut etc. Trebuie eliminate scheme de compensare care sunt o formă mascată de a menține profiturile uriașe ale „băieților deștepți” din energie. De asemenea, este nevoie de deschiderea de discuții cu Uniunea Europeană pentru eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători, ca măsură tranzitorie pentru depășirea crizei energetice. AUR consideră că o majoritate guvernamentală de 70% are toate pârghiile legale, constituționale și politice pentru a interveni rapid în sprijinul populației și al economiei românești. Există voință politică la nivelul alianței PSD-PNL-UDMR pentru a proteja nivelul de trai al românilor și a economiei naționale?”, a declarat Vasile Nagy, deputat AUR Arad.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here