Turism virtual în Timișoara: tururi în biserici timișorene

0

Timișorenii și nu numai sunt invitați să participe la tururi virtuale ale Bisericii romano-catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Piața Bălcescu și Bisericii romano-catolice Millennium din Piața Traian. Potențialii turiști vor beneficia de o experiență unică într-un spațiu 3D interactiv, cu imagini 360, poze vechi și noi, elemente audio și informații sub formă de text, îmbinate printr-o poveste unică și integrate într-o aplicație de realitate virtuală. Produsele sunt realizate de câștigătorii concursului internațional ISHSC 2021 (International Spotlight Heritage Student Contest 2021) – echipe mixte de studenți români, italieni și danezi – și au fost prezentate în cadrul Turului virtual de finisaj Patrimoniul sub reflectoare 2021: Cartierul Fabric – Lumi în destine.
Inițiativa aparține Universității Politehnica Timișoara și a fost pusă în practică în cadrul proiectului „Spotlight Heritage Timișoara 2021 – Fabric – Lumi dincolo de Destine”, finanțat în 2021 de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara; partenerii concursului au fost Aalborg Universitet din Danemarca și Università di Modena e Reggio Emilia din Italia.
În cadrul concursului, studenții au lucrat în echipe internaționale, formate din câte un reprezentant al studenților de la fiecare universitate parteneră, și au creat împreună o povestire digitală în realitate virtuală cu resursele din cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, folosind artefactele, textul și poveștile multimedia existente și, totodată, integrând acestea într-o experiență de realitate virtuală.
Câștigătorii concursului au fost cele două echipe formate din studenții Christian Bodskov și Oliver Engermann – Aalborg Universitet, Danemarca, Ilie-Silviu Berzescu și Marius-Cosmin Tătaru – Universitatea Politehnica Timișoara, Doresita Marino și Luca Contardi – Università di Modena e Reggio Emilia, Italia.

Poveștile bisericilor timișorene, explorate într-un spațiu virtual

Aplicațiile câștigătoare conțin un tur virtual al Bisericii romano-catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Piața Bălcescu (cartierul istoric Elisabetin) și al Bisericii romano-catolice Millennium din Piața Traian (cartierul istoric Fabric), într-un spațiu virtual 3D, cu imagini 360, poze vechi și noi, elemente audio, precum și informații despre istoria și arhitectura clădirilor, a obiectelor de artă din interiorul acestora (picturile, vitraliile, orgile din interiorul bisericilor), dar și despre personajele din istorie care și-au pus amprenta în construcția, proiectarea și dezvoltarea clădirilor timișorene. Toate aceste elemente sunt integrate într-o aplicație de realitate virtuală interactivă și unică prin intermediul căruia utilizatorul poate explora bisericile prin intermediul artefactelor de povestire digitală în realitatea virtuală.
Aplicațiile vor putea fi descărcate și utilizate pe ochelarii de realitate virtuală Oculus Quest 2, dar și pe platforma web și mobilă Cospaces Edu.
Resursele Spotlight Heritage Timișoara utilizate de studenți în dezvoltarea aplicațiilor sunt disponibile în limba română și engleză pe site-ul https://spotlight-timisoara.eu/ și în aplicațiile mobile pentru Android și iOS care se găsesc în magazinele de aplicații cu denumirea „Spotlight Timișoara”.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here