Eveniment transfrontalier: specialiști din România și Serbia au fost instruiți pe tema ridicării și transportului deșeurilor

0

Casa de cultură din orașul Moldova Nouă, județul Caraș Severin, a găzduit în perioada 1-3 octombrie 2020 instruirea tehnică specializată și consultanța pentru activități de eliminare a deșeurilor, organizată de BAMER în cadrul proiectului „Modern technologies for monitoring land covered with waste in order to restore their initial use“/„Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deșeuri pentru a le restabili utilizarea inițială”, proiect înscris în Interreg-IPA Cross- Border Cooperation Programme Romania-Serbia, înregistrat cu codul eMS: RORS 365. Partenerii proiectului sunt: SIMAR Timișoara (conducător de proiect și partener), Primăria Moldova Nouă, JKP Zrenjanin și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
Trainingul a fost efectuat de lectori specializați în domeniu și au participat specialiști din diferite arii de specialitate. În cadrul pregătirii tehnice a acestor zile, celor prezenți la instruire le-a fost prezentată legislația din UE și România pentru gestionarea și manipularea deșeurilor. De asemenea s-a dorit ca personalul instruit să cunoască sistemele cu care se pot colecta deșeurile nepericuloase și cele periculoase din teren, procedurile de colectare dar și să poată transpune în practică (după caz) modul de colectare selectivă a deșeurilor.
Participanții au fost instruiți cu privire la modul de umplere a autovehiculelor de colectare și le-au fost prezentate pericolele ce pot apărea în timpul lucrului. De asemenea, ei trebuie să știe care sunt actele necesare efectuării transportului și să fie capabili de a le completa, dar și să cunoască posibilitățile tehnice de transport deșeuri și predarea acestora la deponeuri autorizate.
Ținând cont de faptul că în cele două țări vecine, România și Serbia, menținerea unui mediu nepoluat este un deziderat comun, utilizarea unor tehnici moderne, inovatoare este necesară pentru a reabilita și a igieniza terenurile afectate de deșeuri în zona transfrontalieră. Astfel, obiectivul principal al proiectului transfrontalier este identificarea și înlăturarea deșeurilor pentru a restabili utilizarea inițială a terenului.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =