Expoziția unu unu zero zero unu zero zero: 100 de ani de Campus UPT

0

Expoziția unu unu zero zero unu zero zero se va deschide pe 10 noiembrie, de la ora 19:00, în holul Facultății de Mecanică, și va putea fi explorată până pe 10 februarie 2024.
100 de ani de Campus UPT (unu unu zero zero unu zero zero – în cod binar) reprezintă nu doar un secol de excelență academică, ci și un moment al schimbării de paradigmă, de transformare și adaptare la era digitală. Suntem martorii evoluției unei instituții care a țesut, în mod complex, principiile de „spațiu” și „loc”, ziduri și oameni, educație și comunitate. Expoziția și-a propus să sondeze relația simbiotică dintre oameni și mediul universitar, dintre diversele structuri rizomiale care dau particularitate campusului și să exploreze posibilitatea unor zone de intersecție, a negocierii unor structuri spațio-temporale, ce se sustrag unei interpretări uniperspectivale.
Artiști: Dona Arnakis, Claudiu Cobilanschi, Cosmin Haiaș, Ana Kun & Noemi Hugel, Maria Mandea, George Roșu, Mihai Toth. Contribuții importante: Radu Radoslav, Peter Jecza, Mimo Obradov. Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți.
unu unu zero zero unu zero zero reflectă la istoria campusului Universității Politehnica Timișoara punând în lumină diverse momente, la modul în care patrimoniul construit influențează natura comunității și culturii sale. Artiștii participanți – unii dintre ei, foști absolvenți ai UPT – oferă, prin intermediul lucrărilor realizate pentru expoziție, noi moduri de percepție a spațiilor, de interacțiune cu acestea și de transformare a lor în „locuri” cu sens, încărcate cu valori simbolice și cu rezonanță culturală.
Expoziția se împarte în trei spații: holul principal al Facultății de Mecanică (prima clădire din ansamblul proiectat de arh. Duiliu Marcu, în 1923), căminul 1 MV și cantina. Dincolo de aspectul tehnocratic al mediului construit, pe care ne focusăm, deseori, atunci când ne gândim la universitate, se desfășoară un areal eterogen de microexistențe, de fire aproape invizibile, efemere, un ecosistem intelectual complex – capitalul uman.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here