Se pregătește Ordonanță de Urgență pentru independența energetică a fermelor

0

Ministerul Agriculturii, condus de PSD, pregătește documentele pentru a asigura independența energetică a fermelor din România prin montarea de panouri fotovoltaice. Pe termen mai lung, se caută soluții pentru adaptarea altor tehnologii ecologice în domeniul agricol.
„După cum bine știm cu toții, Pactul verde european sau obiectivul Uniunii Europene de realizare a neutralității climatice până în 2050 militează pentru reducerea poluării din cadrul tuturor fermelor și exploatațiilor agricole comunitare. Acest obiectiv a fost însușit și de țara noastră. Implementarea sa va necesita o transformare a societății și a economiei Europei. Ministerul Agriculturii, condus de PSD, are pregătite toate documentele astfel încât, până la toamnă, să poată fi lansată sesiunea de depunere a proiectelor vizând asigurarea independenţei energetice a fermelor agricole prin montarea unor panouri fotovoltaice. Conducerea Ministerului Agriculturii poartă, deja, discuții cu Ministerul Energiei pentru prioritizarea definitivării ordonanţei de urgenţă ce prevede acordarea unei sume consistente pentru agricultură şi industria alimentară din Fondul de Modernizare pentru asigurarea independenţei energetice a fermelor. Se va susține financiar montarea de panouri fotovoltaice, fie pe acoperişul clădirilor din fermele agricole, fie lângă acestea pentru ca panourile să deservească şi legumicultorii şi fermierii în ansamblu, dar şi industria alimentară”, a declarat Adrian Alda, deputat PSD Arad. Parlamentarul arădean a pregătit o interpelare pe tema asigurării independenței energetice a fermelor.
„În interpelarea pe care am pregătit-o, am atins și alte aspecte care țin de ecologizarea activității agricole în țara noastră. Conceptul de independență energetică a fermei se bazează pe utilizarea surselor energetice regenerabile ce nu se epuizează niciodată, respectiv cea eoliană, solară, biomasă, biogaz. Firește că panourile fotovoltaice vor fi doar o primă etapă pentru asigurarea independenței energetice totale. Economisirea de combustibil înseamnă reducerea amprentei de carbon, iar utilizarea unor tractoare cu emisii zero a devenit o realitate. La ora actuală un astfel de utilaj de lucru, care folosește hidrogenul ca sursă de alimentare, este mai puțin accesibil din cauza costurilor pe care le ridică achiziționarea lui, dar economiile financiare și asigurarea protecției mediului pe termen lung ar trebui să fie factorii care să încline orice balanță decizională în favoarea sa. Tractorul cu hidrogen oferă un viitor cu emisii zero, cu excepția producerii de apă. Prin combinarea gestionării sustenabile a solului, a reziduurilor și a mijloacelor de producție cu tehnicile avansate de diversificare a culturilor, se poate reduce semnificativ impactul activităților dumneavoastră agricole, crescând, în același timp, în mod substanțial profitabilitatea și productivitatea. Fermierii nu mai trebuie să aleagă între conservare și agricultură pentru că există soluții oferite de tehnologia modernă care continuă să avanseze”, a declarat deputatul PSD Adrian Alda, vocea fermierilor arădeni în Parlament.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here