Este necesar ca România să utilizeze integral suprafața sa agricolă

0

Deputatul social-democrat Adrian Alda a susținut o declarație în Parlamentul României. Acesta s-a referit la acordul Green Deal care se bazează pe strategia UE de la „Fermă până la furculiță” și care conține planul UE ca 4% din suprafața agricolă a fiecărui stat membru UE să rămână necultivată. În contextul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, România nu-și poate permite acest lucru.
România, prin Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul social-democrat al agriculturii și Carmen Avram, europarlamentar PSD au inițiat demersuri pentru obținerea acordului Comisiei Europene privind exploatarea întregii suprafețe destinate culturilor din țara noastră. „Este necesar ca România să utilizeze integral suprafața sa agricolă, mai ales în actualul context de crize profunde, suprapuse. Accentuez că nu este vital doar pentru statul român acest fapt, ci pentru întreaga Europă. Prin cultivarea fiecărui metru de teren agricol al țărilor UE se diminuează din efectele produse în lanț de război și resimțite mai mult sau mai puțin de fiecare stat membru. Deși producem mult mai multe cereale decât consumăm, iar în anii cu recolte bogate, chiar și de câte două ori cantitatea de care aveam nevoie pe piața internă, restul luând drumul exportului, România nu-și poate permite să renunțe să mai cultive 4% din suprafața sa agricolă”, a declarat Adrian Alda. Deputatul PSD spune că de fapt, mai multă producție înseamnă mai multă mâncare și implicit, prețuri mai mici. „Prin urmare prevederile strategiei Uniunii Europene „From farm to fork”, pentru trecerea la o agricultură ecologică, trebuie reevaluate. PSD îl susține deplin pe ministrul român al Agriculturii în demersul său de a obține acordul Comisiei Europene, necesar exploatării complete a terenurilor. Pe lângă acest argument esențial care influențează radical prețurile tuturor produselor alimentare, vă invit să faceți singuri un calcul simplu care vă va convinge de necesitatea acestui demers al ministrului PSD al Agriculturii, dar și al colegei noastre din Parlamentul European, Carmen Avram. Așadar, pentru România, care deține 9,4 milioane de hectare de teren arabil, 4% din suprafața agricolă înseamnă indisponibilizarea a aproximativ 376.000 de hectare”, a declarat Adrian Alda. Deputatul PSD arată că PSD susține în continuare Acordul Ecologic European, dar, România posesoarea unui sol atât de fertil, nu își poate permite să nu lucreze o suprafață atât de mare de teren.
„UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050, îndeplinindu-și angajamentele asumate în cadrul Acordului internațional de la Paris. Numai că realizarea acestui obiectiv necesită o transformare a societății și a economiei Europei, care va trebui să fie eficientă din punctul de vedere al costurilor, echitabilă și echilibrată din punct de vedere social în noua perspectivă configurată de război și care va fi una de durată. Așadar, alt context, alte exigențe au apărut, brusc, și nu mai corespund, din nefericire, planului inițial, proiectat pentru un climat european pașnic, cu relațiile comerciale obișnuite”, a declarat Adrian Alda, deputat PSD.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here