Rețeaua care scotea zeci de indieni prin vestul României a fost destructurată

Astăzi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat opt percheziții domiciliare în județele Alba, Hunedoara și Bacău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți.
În cauză s-a reținut faptul că, în perioada decembrie 2019 – martie 2020, un cetățean indian a constituit, împreună cu alte persoane printre care și cetățeni români, un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți de naționalitate indiană, grup aflat în legătură cu o rețea transfrontalieră de trafic de migranți pe ruta Turcia – Bulgaria– Serbia – România.
Caracterul organizat al acestei rețete infracționale rezultă din modul în care se desfășura activitatea infracțională, începând de la recrutarea migranților, transportul acestora pe teritoriul mai multor state, preluarea lor dintr-un stat în altul și adăpostirea pe teritoriul mai multor state, din modul în care era organizat sistemul de plată, din numărul mare de persoane implicate în activitatea infracțională, aflate pe teritoriul mai multor state, fiecare cu atribuții determinate în această activitate, între toți aceștia existând o coeziune psihică specifică grupului infracțional organizat.
În ceea ce privește recrutarea migranților de origine indiană s-au evidențiat două modalități: fie aceștia erau recrutați direct din India, traversând teritoriul mai multor state până în Serbia unde treceau frontiera, în mod ilegal, în România, fie erau recrutați în mod direct, de pe teritoriul României, unde ajungeau în mod legal, cu viză de muncă.
În cazul celor care treceau ilegal frontiera în România, aceștia erau preluați de membrii grupării aflați pe teritoriul României, transferați și adăpostiți în locații închiriate în București, înainte de organizarea transportului cu destinația Europa de Vest, via Ungaria-Austria –Germania.
Din probatoriul administrat în cauză, s-a constatat faptul că, de regulă, migranții erau transferați din București spre zonele limitrofe frontierei de vest, fiind adăpostiți temporar în locații închiriate în județele Arad și Timiș. Ulterior, din aceste locații erau preluați și ascunși în autoturisme în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.
Dacă în ceea ce privește recrutarea, transferul, adăpostirea migranților de naționalitate indiană, aceste acțiuni erau realizate de membri ai grupului infracțional organizat, cetățeni indieni, în transportul efectiv al migranților peste frontiera de stat a României sunt implicați alți membri ai grupului infracțional organizat care erau, de regulă, cetățeni de români.
În documentarea activității infracționale a grupării organizate, au fost reținute patru incidente de traficare ilegală a migranților indieni, cu peste 30 de migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-ungară, ascunși în mijloace de transport marfă, în condiții care le-ar fi putut pune viețile în pericol.
În ceea ce privește sumele de bani percepute migranților, acestea erau cuprinse
între 3000 și 6000 de euro, în funcție de țara de destinație. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 20 telefoane mobile utilizate de persoanele suspecte, un pistol cu mecanism de acționare pe gaze și cartușe metalice interzis la deținere, sumele de 4000 lei, 445 euro, 600 lire sterline, 3 pliculețe cu semințe de cânepă și instrucțiuni de plantație cannabis indoor, precum și numeroase înscrisuri cu valoare probatorie.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de șapte persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul IGPF – DPCMIIT, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba și BCCO Bacău și al unei echipe de polițiști din cadrul EUROPOL. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.