Corupție în agricultură: un funcționar din Caraș-Severin a fost reținut de DNA

0

Martin Niagu Ianăș a fost reținut de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, care au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Niagu este consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin (instituție care gestionează finanțările europene din agricultură în plan județean) și este cercetat pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că în perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, inculpatul Niagu Martin Ianăș i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”. În schimbul banilor, funcționarul din instituția care gestionează fonduri europene s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului. Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianăș și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.
La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianăș a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranșă aferentă proiectului finanțat din fonduri europene, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La acțiunea de constatare a infracțiunii flagrante au participat și ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen + one =