Un club sportiv, o universitate, un oraș, o singură inimă: Centenarul Societății Sportive Politehnica Timișoara

0

Dacă în 2020 trăia emoția sărbătoririi Centenarului Universității Politehnica Timișoara, acum, în 2021, instituția a aniversat 100 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara. Sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică, fiind unul dintre puținele cazuri în care, imediat după înființarea universității, au pornit primele discuții cu privire la înființarea asociației sportive. În primăvara lui 1921 avea loc și primul joc de fotbal, neoficial, dar consemnat în presa vremii.
Echipa de fotbal a primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921, la inițiativa primului rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport. De atunci, pe parcursul a 100 de ani, sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara, iar data de 4 decembrie a devenit una simbolică, fiind cea la care este sărbătorit un adevărat brand al orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri – POLI!
În decursul timpului, toate conducerile Politehnicii timișorene au acordat o atenție aparte sportului, dar și dezvoltării unei infrastructuri care să susțină această această activitate, astfel încât astăzi Universitatea Politehnica Timișoara se poate lăuda cu baze sportive cum nu mai are nici o altă instituție de învățământ superior.
Un veac de existență. Nu prea multe cluburi sportive din România se pot mândri cu asta. La ceas aniversar, continuă această frumoasă poveste a sportului românesc: Politehnica Timișoara.
Adrian Tal, director executiv al CSU Politehnica Timișoara, a prezentat toate ramurile sportive existente, subliniind rezultatele excelente, care au adus peste 70 de medalii doar în acest an, în special la atletism, scrimă, canotaj, natație și pentatlon modern.

Colecția Alb-Violet

Partea a doua a evenimentului a inclus lansarea colecției de carte Alb-Violet, inițiată de fostul rector al Politehnicii, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, cu scopul de consemna, în scris, întâmplările din lumea sportului și de a crea o adevărată arhivă sentimentală a Clubului Politehnica Timișoara.
În cadrul acesteia, au avut loc și două lansări de carte: „Politehnica Timișoara – Fotbalul și Handbalul”, scrisă de Octavian Stăncioiu și Viorel Jurcuț, care oferă cititorilor o colecție de amintiri din cele mai mari secții sportive ale Politehnicii Timișoara, și „Politehnica Timișoara – Conducători și susținători ai sportului”, scrisă de Nicolae Neguț, Ivan Bogdanov și Constantin Florescu, ce oferă o istorie inedită a Politehnicii Timișoara, privită din perspectiva celor care au condus destinele sportului politehnist.

Emisiune filatelică dedicată Centenarului Societății Sportive Politehnica Timișoara
Pentru a celebra importanța pe care brandul POLI îl are în Timișoara și în țară, Romfilatelia a lansat o emisiune filatelică cu tema „Centenarul Societății Sportive Politehnica Timișoara”. Emisiunea filatelică cuprinde un întreg poștal cu timbru marcă fixă în care sunt reproduse imagini din competițiile Societății Sportive Politehnica Timișoara. De asemenea în întregul poștal se poate revedea imaginea primului rector al Școlii Politehnice timișorene, Traian Lalescu. Totodată, emisiunea conține 1 timbru și un plic „prima zi”. Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei, este redată silueta unui fotbalist alături de un detaliu arhitectonic al fațadei Universității Politehnice Timișoara și actuala siglă a Societății Sportive Politehnica Timișoara.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unui Vin Aniversar creat ca rod al colaborării dintre Universitatea Politehnica Timișoara și Cramele Recaș, unul dintre cei mai importanți sponsori ai sportului politehnist.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here