Cum au încercat fermieri din vestul țării să obțină ilegal bani de la APIA

0

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au trimis în judecată, în stare de libertate și sub control judiciar, 12 persoane, crescători de ovine, medici veterinari, ingineri zootehniști, etc., pentru încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, prin folosirea de certificate falsificate de atestare a unei rase de ovine. Cei 12 au fost trimiși în judecată pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (săvârșite sub diferite forme de participație); luare de mită; fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și falsificare a înscrisurilor în certificatele zootehnice sau în alte evidențe oficiale (din Legea zootehniei nr. 32/2019).
Procurorii DNA au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulți crescători de animale ar fi încercat să obțină fonduri europene nerambursabile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE. Concret, în anii 2020 şi 2021, cinci dintre cei cercetați ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin şi Constantin Ionuţ Dănescu, de inginerul zootehnist Lucian Pascariu şi de controlorul implicat în culegerea datelor genetice şi performanţelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Ţurcană. Documentele respective, emise de o asociație de crescători de ovine din județul Hunedoara, care gestionează, la nivel național, Registrul Genealogic al rasei de ovine Țurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.
Pentru „ajutorul” acordat în acest sens, Lucian Pascariu ar primit de la unul dintre cei cinci cercetați suma de 2.000 lei. Ulterior, certificatele respective ar fi fost vândute (900-1.000 lei/bucată) împreună cu mijloacele oficiale de identificare (crotalii) unor fermieri de pe raza județelor Timiș, Arad și Caraș-Severin care le-au folosit în relația cu A.P.I.A pentru a dovedi îndeplinirea condiţiei necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine). În realitate, fermierii nu aveau în exploataţie astfel de animale de reproducţie de rasă pură Ţurcană.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here