Vasile Nagy (AUR): Pentru sănătatea sistemului sanitar din România, avem nevoie de spitale sigure, la standarde europene

În România, spitalele au devenit, multe dintre ele, instituții care în loc să salveze, pun în pericol viața oamenilor. Sistemul sanitar românesc se bazează pe instituții spitalicești construite la standardele secolului trecut, multe dintre ele fiind „modernizate” conform criteriilor de performanță ale anilor 1970. Deputatul AUR Arad Vasile Nagy a tras un serios semnal de alarmă privind sănătatea sistemului sanitar românesc. Constatând că una din 5 clădiri spitalicești din România nu are autorizație ISU, ceea ce creează premise pentru evenimente nefericite, deputatul arădean enumeră nenorocirile produse în spitale în ultimul timp, dovadă a unui sistem sanitar care suferă grav. „Din data de 14 noiembrie 2020, au avut loc 12 incendii la spitalele din România. Unele au fost minore și au fost stinse de angajați, altele au degajat doar fum, la altele au existat intoxicații cu fum. În 4 cazuri s-au anunțat decese, care, excluzând incendiul de vineri, 1 octombrie 2021, aduc lista neagră la 31 de morți. Nici un guvern nu a pus pe primul loc această necesitate. Investițiile în modernizarea spitalelor și în dotarea cu aparatură performantă ar putea să mai scadă presiunea asupra sistemului, în condițiile în care bugetul public cheltuie în prezent 80% numai pe salarii”, a declarat deputatul AUR Vasile Nagy.
„Sistemul de sănătate este pus la încercare de un număr mare de infectări zilnice, peste 10.000, şi de pacienți care ajung în spitale cu forme grave și au nevoie de îngrijire în ATI. Totuși, autorităţile nu învaţă nimic, nu pun în practică măsuri concrete şi de impact astfel încât spitalele să nu se mai transforme în capcane pentru pacienţi. Cazurile Piatra Neamț, Matei Balș și Constanța au arătat că infecțiile nosocomiale care bântuie spitalele românești, despre care s-a vorbit atât de insistent în ultimii ani, nu sunt nici pe departe singurul pericol care pândește în spitalele vechi de 40, 50 de ani sau chiar de peste un secol”, a mai declarat deputatul Vasile Nagy.
Soluția, spune deputatul AUR Arad, constă în construcția de spitale noi, moderne, la standarde europene.
Din păcate, situația gravă se manifestă și la Arad. O notă de control a ISU la Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad a scos în evidență nereguli care pot fi potențiale cauze de evenimente grave. Controlul a avut loc cu ceva timp în urmă dar, din câte se știe, multe din problemele sesizate nu au fost rezolvate. „Nu ne dorim o tragedie în spitalele arădene. Decidenții, de la conducerea Consiliului Județean Arad, trebuie să se trezească și să acționeze eficient pentru a împiedica producerea la Arad a unor evenimente grave. Pentru că noi, ca oameni politici, avem responsabilitatea de a apăra viața oamenilor, nu de a o pune în pericol”, a declarat deputatul AUR Arad, Vasile Nagy.